Arcade Fire – WE

Vampire Weekend – Only God Was Above Us

През последните 15 години Vampire Weekend изпробваха редица подходи...

Conan Gray – Found Heaven

Започнал кариерата си като YouTube инфлуенсър, Conan Gray успява...

BEYONCÉ – COWBOY CARTER

При издаването на “RENAISSANCE” през 2022 BEYONCÉ разпали любопитството...

Empress Of – For Your Consideration

На предишните обложки за проекта си Empress Of Lorely...

Kacey Musgraves – Deeper Well

Основната теза на новия албум на Kacey Musgraves е...

Share

Arcade Fire никога не са били ‘cool’ група, поне не и толкова ‘cool’ колкото други техни съвременници от гаражната рок или no-wave вълната. Причината за това вероятно е сантимента и патоса на музиката им, който контрастира рязко с емоционалната дистанцираност така модерна през онези времена. Пламенните чувства винаги са били част от ДНК-то на канадската група. Всеки техен албум наподобява максималистко бароково произведение, а в ядрото на грандиозното им творчество винаги стои лиричната игра между съпрузите Win Butler и Regine Chassagne.

Строфата “when everything ends, can we do it again?” от заглавното парче в “WE” звучи като един от главните mission statement-и на шестия им студиен албум. Преди пет години “Everything Now” бе посрещнат с предимно негативни ревюта и отзиви от критиците, а много хора усетиха момента като края на една ера. В това отношение завръщането им след пет години идва за да покаже, че Arcade Fire имат още какво да дадат на музикалната сцена. 

Заглавието на записа подсказва и, че инди героите отново демонстрират умението си да повдигат колективния дух с еуфорични песни, въпреки специфичния цинизъм, типичен за модерните времена. Би било твърде ограничаващо да определим “WE” като пандемичен албум, тъй като той засяга редица съвременни проблеми, но структурата му със сигурност е отражение на траекторията, с която се сблъскахме през последните години. Първата половина на проекта засяга темата за изолацията и самотата, докато втората половина намира изцеление в нуждата от свързване и принадлежност.

Музикално албумът представлява интересен микс между тежкия електронен фънк на “Refletkor” и по-непринуденото инди на “The Suburbs”. Не липсват и приятни препратки към концептуалната структура на ранните “Funeral” и “Neon Bible” в петте отделни секции – “Age of Anxiety I & II”, “End of the Empire I-IV”, “The Lightning I & II”, “Unconditional I & II” и “WE”. Всяка една от първите четири части представлява отделна мини рок опера, кулминираща с емоционално кресчендо. Фокусът пада най-вече върху акустични китари и пианото, а цялостното усещане е за най-земната и неусложнена музика, която Win Butler и компания са правили досега.

“WE” рядко достига висините на най-големите хитове на Arcade Fire. Също така, той не е съвсем грандиозно завръщане или революция в музиката, но канадската група е намерила начин да грабне отново вниманието на по-ранните им фенове и да оправдае името си със съдържателни песни, притежаващи онова специално чувство, което те кара да завърташ записа отново и отново.

7.5/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.