Charli XCX – Crash

0
155

Вселената на Холивуд познава два филма със заглавието “Crash”. Единият от тях победи “Brokeback Mountain” за наградата Best Picture на Оскарите през 2006 година, поради което бе намразен от мнозинството. Другият е скандален еротичен трилър от 1996 година, режисиран от David Cronenberg, в който жените изпитват сексуална възбуда от автомобилни катастрофи. Единият от тях служи за вдъхновение на новия албум на Charli XCX, също озаглавен “CRASH”, и вероятно още от корицата ще познаете кой.

Промоционалната кампания около проекта, продължила повече от половин година, се опита да ни покаже, че от старата Charli XCX не е останала и следа. Профилите в социалните медии на певицата се изпълниха с обещания за “злодейска” ера, допълнени от снимки на сатанински ритуали, Фауст мотиви и изявления от типа на: “Продадох душата си на Дявола, за да стана комерсиална поп звезда”. Откритите обещания за продажничество бяха вълнуваща промоционална стратегия. Много от нас се замислиха, дали Charli не отправя провокация към бизнес традициите в музикалната индустрия или просто иска да изхарчи отявлено целия бюджет на лейбъла си и да достигне ново ниво на популярност преди да стане независима. Тук е редно да се уточни, че с “CRASH” звездата изпълнява последната част от договора си с Atlantic Records.

Каквото и да си говорим, истината е, че “CRASH” е свеж албум, който се обляга на много клишета. Текстовете са предимно за любов, секс и копнеж, а единствения по-оригинален и интерес наратив е този на “Yuck”, в която Charli критикува сладникав любовник (“Looking at me all sucky, quit acting like a puppy”). Това, обаче, не означава, че тя е единствената добра песен в записа. Напротив, всеки, който е слушал бомбастичния сингъл “Good Ones” знае. Гаражната “Beg for You”, мелодичната “Move Me” и сексуалната “Baby” също се присъединяват към списъка с тримуфи.

Стратегията на Charli да достигне до мейнстрийм публиката с по-лесносмилаема продукция и колаборации с шведския продуцент Oscar Holter крие и своите обрати. С новите си поп хитове тя неусетно сблъсква и широката публика с поп визионери като Rina Sawayama, Christine & The Queens и Caroline Polachek, а това не е никак лошо.

Единственото, което липсва в “CRASH” е онова чувство за неподправен артистизъм, с което се отличаваха по-експерименталните ѝ издания. Въпреки това, отдадеността на Charli към крайната ѝ цел прави албума чаровен. Звукът може би е една идея твърде изгладен за нейните стандарти, но това отношението ѝ към музиката заслужава адмирации. 

8/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here