Edgar Wright режисира жесток филм за Sparks

Завръщането на електроклаша

Годината е 2024 и носталгията, която дефинира тенденциите в...

Пет качествени албума от март, които може би сте пропуснали

Осъзнаваме, че безкрайния списък от нови издания може да...

Как BEYONCÉ промени музикалната индустрия

Днес излиза дългоочакваният албум "COWBOY CARTER" на BEYONCÉ (очаквайте...

Изкуството да остарееш достойно на музикалната сцена

Да остарееш достойно в света на поп музиката става...

Пет качествени албума от февруари, които може би сте пропуснали

Осъзнаваме, че безкрайния списък от нови издания може да...

Share

Крайно време беше някой да направи документален филм за Sparks. Още по-якото е, че този ‘някой’ е Edgar Wright – режисьор на “Shawn of the Dead”, “Scott Pilgrim vs the World”, “Baby Driver” и все още актуалния хорър “Last Night in Soho”. Типично за него, главният обект на филма е група, която никога не е гледала твърде сериозно на живота, поне на повърхността.

Не е нужно да си падаш по арт рок, глем рок и синтпоп или да си запознат с музиката на Sparks, за да оцениш “The Sparks Brothers”. Подходът на Edgar е достатъчно ентусиазиран, че да те зарази с интереса си и да не пусне вниманието ти дори за секунда през 140-минутната лента.

Първото, което научаваме за Ron и Russell е че мразят да ги наричат “братята Sparks”. Роднинската връзка между двамата е истинска, както и името на музикалния им проект, но истинската им фамилия е Mael. Така заглавието на филма се превръща в иронична закачка. Началото на филма е поставено от редица известни музиканти и продуценти, сред които Beck, Tony Visconti, Giorgio Moroder, ‘Weird Al’ Yankovic, Flea и Jack Antonoff, които обобщават музикалната революция и влиянието на групата. Най-силна реакция предизвиква актьорът Jason Schwartzman, който смело заявява, че не иска да гледа филма, защото не иска да разваля дългогодишната мистика около музикантите, която е култивирал сам в съзнанието си, но въпреки това ще го направи, заради участието си в него.

Централният мотив в “The Sparks Brothers” е темата за оригиналността и постоянството.

Ron и Russell са двама ексцентрици, които винаги са марширували в ритъма на собствения си барабан и нямат намерение да се променят. Започнали кариерата си като глем рок група през 70-те година, те са преминали през всички възможни жанрови метаморфози. Написали са повече от 300 песни за 25-те си албума и застават с гордо вдигната глава зад всеки един от тях, независимо успешен или не. Wright проследява живота на братята Mael от детски години (майка им е била толкова готина, че ги е водила два пъти на концерти на The Beatles през 60-те) до успеха на албума “Hippopotamus” през 2017 година и актуалните им концертни завоевания. 

Историята на Sparks е история за невинност и непорочност в бизнес, който не винаги свързваме с тези ценности. През петте десетилетия на сцена Ron и Russel не са предавали дори за момент принципите си, а от възходите и паденията им могат да се поучат и вдъхновят редица оригинални музиканти от сегашните и бъдещите поколения.