Edgar Wright режисира жесток филм за Sparks

0
165

Крайно време беше някой да направи документален филм за Sparks. Още по-якото е, че този ‘някой’ е Edgar Wright – режисьор на “Shawn of the Dead”, “Scott Pilgrim vs the World”, “Baby Driver” и все още актуалния хорър “Last Night in Soho”. Типично за него, главният обект на филма е група, която никога не е гледала твърде сериозно на живота, поне на повърхността.

Не е нужно да си падаш по арт рок, глем рок и синтпоп или да си запознат с музиката на Sparks, за да оцениш “The Sparks Brothers”. Подходът на Edgar е достатъчно ентусиазиран, че да те зарази с интереса си и да не пусне вниманието ти дори за секунда през 140-минутната лента.

Първото, което научаваме за Ron и Russell е че мразят да ги наричат “братята Sparks”. Роднинската връзка между двамата е истинска, както и името на музикалния им проект, но истинската им фамилия е Mael. Така заглавието на филма се превръща в иронична закачка. Началото на филма е поставено от редица известни музиканти и продуценти, сред които Beck, Tony Visconti, Giorgio Moroder, ‘Weird Al’ Yankovic, Flea и Jack Antonoff, които обобщават музикалната революция и влиянието на групата. Най-силна реакция предизвиква актьорът Jason Schwartzman, който смело заявява, че не иска да гледа филма, защото не иска да разваля дългогодишната мистика около музикантите, която е култивирал сам в съзнанието си, но въпреки това ще го направи, заради участието си в него.

Централният мотив в “The Sparks Brothers” е темата за оригиналността и постоянството.

Ron и Russell са двама ексцентрици, които винаги са марширували в ритъма на собствения си барабан и нямат намерение да се променят. Започнали кариерата си като глем рок група през 70-те година, те са преминали през всички възможни жанрови метаморфози. Написали са повече от 300 песни за 25-те си албума и застават с гордо вдигната глава зад всеки един от тях, независимо успешен или не. Wright проследява живота на братята Mael от детски години (майка им е била толкова готина, че ги е водила два пъти на концерти на The Beatles през 60-те) до успеха на албума “Hippopotamus” през 2017 година и актуалните им концертни завоевания. 

Историята на Sparks е история за невинност и непорочност в бизнес, който не винаги свързваме с тези ценности. През петте десетилетия на сцена Ron и Russel не са предавали дори за момент принципите си, а от възходите и паденията им могат да се поучат и вдъхновят редица оригинални музиканти от сегашните и бъдещите поколения.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here