Father John Misty – Chloë and the Next 20th Century

ZAYN – ROOM UNDER THE STAIRS

Кънтри и фолк едва ли са първите жанрове, които...

Billie Eilish – HIT ME HARD AND SOFT

Последните месеци са особено вълнуващи за любителите на поп...

Sia – Reasonable Woman

Кариерата на Sia започна преди повече от две десетилетия...

WILLOW – empathogen

WILLOW не е от артистите, които се вписват лесно...

Dua Lipa – Radical Optimism

Албумът на Dua Lipa от 2020 г. "Future Nostalgia"...

Share

Преди да влезе в ролята на непочтителното си алтер его Father John Misty, Josh Tillman беше познат на музикалната сцена като фолк меланхолик, издаващ албуми със заглавия като “Cancer and Delirium”. В образа на Father John Misty той се трансформира в един от най-разпознаваемите модерни музиканти. Балансът на вокалния му талант с остроумни и социални наблюдения, изразени в забавни и противоречиви текстове, го превърна в това, което е днес.

Новият албум на Josh “Chloë and the Next 20th Century” е поредица от музикални скечове, сякаш идващи от отдавна отминала ера, във вариететен стил. Вечната тема за любовта е пречупена през звуците на ретро джаз от 30-те години и американа фолк музиката на 60-те. Не е трудно да прокараме паралел между записа и последния проект на Arctic Monkeys “Tranquility Base Hotel & Casino” – и в двата случая любимци на инди феновете правят неочакван ляв завой и записват бохемски лаундж албум, вдъхновен от носталгията по миналото.

Още откриващото “Chloe” ни въвежда към по-театралното звучене на албума, а Father John Misty облича костюма на диригент на биг бенд. Лирически, Tillman се отдава на провокации в стил Randy Newman (“recite your history of oppression, babe, while you are under me”), а историите, които разказва често завършват с неочакван комичен обрат. Пътната катастрофа на влюбена двойка в “We Could Be Strangers” преди да се отдаде на секс е представена като “спасение от разочарование”. Изненадващо е решението на FJM да се дистанцира от фокуса на текстовете си този път. Докато “Pure Comedy” и “God’s Favourite Customer” ни занимаваха с демоните му, новите парчета приоритизират историите на художествени герои. Друга ключова композиция от албума е “Olvidado (Otro Momento)” – екзотична боса нова балада, която реализира софистицираната романтика с внушението на величествената поезия. Една от най-впечатляващите изненади пък идва във финалната “The Next 20th Century” под формата на апокалиптично китарно соло, което рязко променя траекторията.

Голямата депресия в изкуството от времената на Студената война оживява в “Chloë and the Next 20th Century” – един от най-странните и красиви албуми, които ще чуете през 2022 година. Песните влизат в интересен диалог една с друга на класическия за Father John Misty диалект, но в крайна сметка откриват нови хоризонти. В крайна сметка, нямаме идея как Tillman е стигнал до тази дестинация, но още по-вълнуващото е, че не можем да предположим и на къде ще поеме след това.

8.5/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.