Frank Ocean и цветовете в неговото творчество

Новата реалност на любовта в модерната музика

Забравете за грандиозните любовни признания и обещанията, прошепнати на...

Пет качествени албума от април, които може би сте пропуснали

Осъзнаваме, че безкрайния списък от нови издания може да...

5 обложки на албуми, които ни потапят под вода

Преди броени дни Billie Eilish обяви всички подробности за...

Завръщането на електроклаша

Годината е 2024 и носталгията, която дефинира тенденциите в...

Пет качествени албума от март, които може би сте пропуснали

Осъзнаваме, че безкрайния списък от нови издания може да...

Share

В света на изкуството цветовете винаги са били средство за изразяване на емоции и разказване на истории. Подобно на исторически художници и режисьори от миналото, енигматичният Frank Ocean, известен с меланхоличната си музика, често борави със символиката на цветовете, за да въздейства и да издигне творчеството си до още по-високи нива на поетичност. И не, не става дума саво за естетика, а за проницателен език, чрез който американеца комуникира своите преживявания и емоционално състояние.

Дълбоката връзка на Frank Ocean с цветовете стана очевидна още от издаването на първите му проекти “nostalgia,ULTRA” (2011) и “channel Orange” (2012). Неведнъж Frank Ocean e разказвал за състоянието си хроместезия – форма на синестезия, в която звуци и цветове се смесват в съзнанието му. Погледнато от тази перспектива, “Channel Orange” е нещо повече от просто заглавие – то е прозорец към начина, по който изпълнителят възприема музиката. В рамките на албума той използва оранжевото, за да опише силните емоции от едно динамично лято и първата любов, която той изживява тогава.

В “Blonde” (2016) Frank Ocean продължава да работи със символиката на цветовете и това си личи още от заглавията на песните “Ivy”, “White Ferrari” и “Pink + White”. Присъстващите референции към белия нюанс (и на обложката на албума под формата на бялата рамка, и в текстовете) загатват за по-абстрактни концепции, свободни за интерпретация, но е факт, че също както бялата кожа, така и русата коса е резултат от дефицит на меланин.

Разширявайки творческите си хоризонти, Frank Ocean основава къщата за бижута Homer, където цветовете отново заема централно място в наратива. Този път на фокус е зеленото. Самият артист описва зеленото като цвят, който символизира растежа, хармонията и безграничната креативност. Бихме могли смело да кажем, чеп в такъв случай това решение въплъщава добре безкрайните възможности и липсата на граници в неговото изкуство.

Творчеството на Frank Ocean ни кани да надникнем отвъд звуците, в един визуален свят, където емоциите, историите и цветовете са преплетени.