George Ezra – Gold Rush Kid

ZAYN – ROOM UNDER THE STAIRS

Кънтри и фолк едва ли са първите жанрове, които...

Billie Eilish – HIT ME HARD AND SOFT

Последните месеци са особено вълнуващи за любителите на поп...

Sia – Reasonable Woman

Кариерата на Sia започна преди повече от две десетилетия...

WILLOW – empathogen

WILLOW не е от артистите, които се вписват лесно...

Dua Lipa – Radical Optimism

Албумът на Dua Lipa от 2020 г. "Future Nostalgia"...

Share

Баритоновият глас на George Ezra се превърна в разпознаваема част от идентичността на британската поп музика през последните години. Първите му две издания “Wanted on Voyage” и “Staying at Tamara’s” го изстреляха директно в мейнстрийм поп чартовете, благодарение на хитовете “Budapest” и “Shotgun”, а наградата за “British Male Solo Artist” от Brit Awards през 2019 година бе възприета като изненадващ триумф.

Якото в музиката на Ezra е, че той успява да избегне клишетата, на които се обляга другия водещ британски singer-songwriter Ed Sheeran и ни потапя в една по-винтидж инди атмосфера – в основата си George е по-скоро последовател на американски фолк легенди като Bob Dylan и Woody Guthrie. Умението на музикантът да прави това звучене да звучи и изглежда ‘hip’ стои в ядрото на успеха му.

Актуалният “Gold Rush Kid” продължава да залага на успешната формула с редица парчета, вдъхновени от пътешествията му по света. Разликата е, че този път George Ezra не се фокусира върху дестинацията, а върху чувствата, надеждите и страховете на приключенеца. В слънчевите парчета, с които започва албума няма да откриете нищо изненадващо, но вероятността позитивният вайб да ви зарази мигновено не е никак малък.

Втората половина на албума е значително по-интересна за анализиране. След хитовото “Dance All Over Me”, което вероятно ще озвучава фестивалите години наред, албумът прави неочакван завой към едно по-нежно и емоционално звучене, а текстовете се фокусират върху борбата на Ezra с OCD, както и тревожното разстройство, което го съпътства кариерата му. Меланхоличните аранжименти на последните пет парчета предразполагат George да рефлектира върху живота си. Въпреки сериозните теми, музиката му успява да запази онова непринудено и невинно чувство. Проблемът е липсата на динамика и разнообразие, която идва при пет поредни балади.

В крайна сметка, “Gold Rush Kid” е поредния албум, който ще затвърди мястото на George Ezra на музикалния небосклон. Леснослушаемият запис трудно би могъл да бъде възприет като най-добрия му опит досега, но ни дава надежда, че музикантът има още потенциал, който тепърва ще реализира.

7/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.