Какво означават кънтри завоите на BEYONCÉ и Lana Del Rey?

публикувано на

|

гледания

и

коментара

Съвсем неочаквано през последните седмици кънтри жанра претърпя истинско възраждане и отново се превърна в една от водещите теми на разговор в музикалните среди. Новините за предстоящите албуми на Lana Del Rey и BEYONCÉ сигнализираха началото на нова ера за стила. Когато вземем предвид и успехите на изпълнители като Zach Bryan и Kacey Musgraves, става ясно, че вълната се е обърнала и мейнстрийм поп сцената е готова да разшири границите си.

За Lana и BEYONCÉ този преход изглежда по-скоро като естествено развитие, отколкото като шокиращ експеримент. Последователите на Del Rey в социалните мрежи вероятно са забелязали нейното потапяне в южната култура и задълбочаването на връзката ѝ с региона, след като турнето ѝ премина през Тенеси и Тексас миналата година. По подобен начин BEYONCÉ флиртува с кънтри сцената от години. Родом от Хюстън, Тексас, афинитетът ѝ към родния ѝ щат е осезаем, а сблъсъкът ѝ с жанра се случи още през 2016 с парчето “Daddy Lessons” от албума “Lemonade”, както и с колаборацията ѝ с The Chicks.

И все пак е интригуващо, че двете певици са избрали точно този конкретен момент от кариерите си, за да прегърнат напълно този жанр, известен със своята сурова автентичност и пасторален чар. Въпреки гигантския си успех, Lana и BEYONCÉ изглеждат привлечени от неподправения разказ и емоционалната дълбочина на старата кънтри музиката.

Еволюцията на Del Rey като композитор през последните години я насочва все повече към интроспекцията и личните ѝ размисли за семейните връзки. Последният ѝ албум “Did you know that there’s a tunnel under Ocean Blvd” покрива разнообразие от звуци, но загатва за бъдещото ѝ развитие с текстовете за семейството, корените и себепознанието. Тъй като Lana продължа да навлиза по-дълбоко във вътрешния си свят, кънтри музиката се очертава като подходяща основа за следващото ѝ творческо начинание. При BEYONCÉ ситуацията е подобна – парчето “16 CARRIAGES” от предстоящия ѝ албум вдига завесата и отразява сложностите в семейната динамика по време на детството ѝ.

Случващото се подчертава и новаторската работа на чернокожите артисти, куиър артистите и артистите от женски пол, готови да прекроят историята на жанра през последните години. Лица като Mickey Guyton, Orville Peck и The War and Treaty проправиха път за все по-голямо разнообразие на сцената и разбиха редица стереотипи, доказвайки че различната перспектива също може да бъде в основата на кънтри музиката.

Все още не е ясно, дали новите албуми на Lana Del Rey и BEYONCÉ ще окажат сериозно влияние върху мейнстрийм вълната. Значението на решенията им, обаче, се крие не само в музикалните резултати, но и в дълбоко личното им пътуване, което ги е довело до този момент. Все пак през годините двете певици са култивирали ценности, които безпроблемно се съчетават с навлизането им в нови среди, включително и тези на кънтри стила.

Сподели
Тагове

Препоръчваме:

Завръщането на електроклаша

Годината е 2024 и носталгията, която дефинира тенденциите в модата, музиката и културата като цяло, започна да ни връща в средата на 2000-те години....

Скенер: Sting

Скенер е рубриката, в която LOUD преобръща дискографията на култов артист или група с богата история. Резултатът е разбор на творчеството и спестено време...

Vampire Weekend – Only God Was Above Us

През последните 15 години Vampire Weekend изпробваха редица подходи и стилове, но в същността си оставаха разпознаваеми. Въпреки че артистичните експерименти понякога рискуват да...

Последни публикации

Подобни статии

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here