Rosalía – MOTOMAMI

ZAYN – ROOM UNDER THE STAIRS

Кънтри и фолк едва ли са първите жанрове, които...

Billie Eilish – HIT ME HARD AND SOFT

Последните месеци са особено вълнуващи за любителите на поп...

Sia – Reasonable Woman

Кариерата на Sia започна преди повече от две десетилетия...

WILLOW – empathogen

WILLOW не е от артистите, които се вписват лесно...

Dua Lipa – Radical Optimism

Албумът на Dua Lipa от 2020 г. "Future Nostalgia"...

Share

Голотата винаги е била инструмент за изразяване за Rosalía Vila Tobella. Дори на обложката на предходния “El Mal Querer” певицата се възползва от стратегията, макар и с различно внушение. Постигнатият ефект тогава, божествено въплъщение на чистотата, е коренно различен от актуалния облик. Освен, че е смела препратка към “The Birth of Venus” на Ботичели, снимката, красяща artwork-а на третия албум на Rosalia представя звездата с мотоциклетна каска и дълги нокти, изглеждаща като персонаж от “Mad Max: Fury Road”.

Разбира се, фотографията е и израз на един от основните елементи в “MOTOMAMI” – противоречието. Каската, наподобяваща метален шлем, е в рязък контраст с уязвимата гола плът, а Rosalía през 2022 година е едновременно силна и нежна, едновременно сериозна и иронизираща. За нея човешкото битие не е бинарно изживяване, а спектър от емоции и цветове.

През 2018 година Rosalía проби на световната сцена с модерната си интерпретация на фламенко жанра и постепенно се превърна в международна атракция, търсена за колаборации от големи имена като Bad Bunny, J Balvin, Travis Scott, Billie Eilish и James Blake. Дългоочакваният “MOTOMAMI” е поредното разширение на палитрата ѝ от покорени звуци и жанрове. 

Още откриващата “SAOKO” подсказва за еклектиката в целия запис с регетон бийта си, industrial баса в духа на Cypress Hill и фрий джаз брейкдауна, който ще изостри сетивата на всеки музикален традиционалист. В текста на парчето Rosalía възпява като мантра умението си да се трансформира като хамелеон. Това става ясно многократно в рамките на 42-минутния проект. Със структурата си “MOTOMAMI” прилича най-вече на колаж от привидно несъвместими звуци – семпъл от “Archangel” на Burial оживява върху латино бийт в “CANDY”, The Weeknd се появява като дуетен партньор в бачата сингъла “LA FAMA”, модната къща Versace бива възпята в единственото класическо фламенко парче в албума “BULERIAS”, а hyperpop експлозията (в духа на Arca) “Cuuuuuuuuuute” e прекъсната от лиричен пасаж преди да избухне още по-агресивно. Преобладаващият футуризъм пък си взима почивка в кавъра на Justo Batancourt “DELIRIO DE GRANDEZA”.

Сред основните теми, които вълнуват Rosalía в момента е непостоянството на славата. Вероятно вдъхновена от философията на Andy Warhol, тя изобличава както консуматорската обсебеност, идваща с натрупването на материално богатство (“LA COMBI VERSACE”), така и човечността в решението да останеш верен на семейството и принципите си (“G3 N15” и “SAKURA”). 

Ролята на впечатляващите продуценти и сътрудници като Pharrell Williams, El Guincho, Frank Dukes и James Blake със сигурност е оказала влияние върху качествата на албума, но светлината на прожекторите остава върху Rosalía през цялото време. Тя поема изцяло контрола над наратива си, а потапянето в американската култура се е реализирало под формата на микс от slang на английски език, който обогатява фразата и придава чувство за хумор и хедонизъм.

Rosalía е блестящ артист, а “MOTOMAMI” е обречен да се превърне в модерна класика на латино сцената. Чувството, с което оставаме след финалните секунди на закриващата балада е, че испанката наистина е способна на всичко и независимо от творческите решения, които ще вземе тепърва, винаги ще може да разчитаме на качество от нея.

8.5/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.