Ariana Grande – eternal sunshine

публикувано на

|

гледания

и

коментара

До 2020 Ariana Grande успя да се издигне до статута на светило в поп музиката. Причините за това са редица, но големият обрат в кариерата ѝ започна с трагичните събития на концерта в Манчестър през 2017, когато в резултат на терористична атака 22-ма нейни фенове загубиха живота си. Само две седмици по-късно Ariana организира благотворителния концерт One Love Manchester, проявявайки впечатляваща смелост и състрадание, въпреки преживяния стрес. Една година по-късно ненавременната смърт на бившия ѝ партньор, рапъра Mac Miller, я потопи в още по-дълбока скръб.

Въпреки това (или по-скоро поради това), музиката на Ariana Grande еволюира в средство, с което тя започна да отработва случващото се със забележителна изтънченост. Издаването на “Sweetener” през 2018, последвано от “thank u, next” само пет месеца по-късно, демонстрира израстването ѝ като композитор, както и желанието да бъде по-спонтанна – като хип-хоп артистите, които я вдъхновяват. Появил се в разгара на пандемията, “Positions” отбеляза лек спад в качеството, но искрения подход на Ariana отново успя да я открои от масата R&B артисти.

Терапевтичният процес на певицата премина през сключването на брак през 2021, само за да завърши с развод две години по-късно. Последваха спекулации относно предполагаемата изневяра на Ariana Grande, както и “забъркването” ѝ с актьора Ethan Slater по време на снимките за предстоящата филмова адаптация на “Wicked”. Напълно очаквано жълтите медии веднага завъртяха интрига около събитията, спекулирайки, че певицата е била причина за раздялата на Ethan и предишната му приятелка. 

След дълго мълчание Ariana изрази разочарованието си от ситуацията в публично изявление – “никога не съм се чувствала толкова неразбрана от хора, които не ме познават и разпространяват предположения за живота ми.” Сингълът, с който звездата се завърна през януари “yes, and?” адресира нахлуването на личното пространство, което е понесла, но с това и неволно привлече допълнително внимание към драмата.

Седмият албум на Ariana Grande “eternal sunshine” започва с въпроса “How can I tell if I’m in the right relationship?” Отговорът идва в закриващата “ordinary things” през мъдрия съвет на баба ѝ – “Never go to bed without kissing goodnight, it’s the worst thing to do. And if you can’t, and if you don’t feel comfortable doing it, you’re in the wrong place. Get out.” Записан с помощта на легендарния продуцент и композитор Max Martin, проектът звучи едновременно носталгично и вкоренен в настоящето. Въпреки че вокалните умения на Ariana си проличават, подходът този път е по-обран, което позволява на гласа ѝ да си взаимодейства по-балансирано с инструменталите.

Парчетата от средния сегмент на албума “supernatural, “true story”, “the boy is mine” и “we can’be friends (wait for your love)” се открояват като акценти и демонстрират характерното поп звучене на Ariana Grande със заразителни мелодии, конкуриращи се с най-добрите моменти от кариерата ѝ. И все пак очакващите цялостно завръщане към лъскавия поп на “Dangerous Woman” ще бъдат разочаровани – в останалата част от албума преобладават R&B парчета в средно темпо, които са естествено продължение на чутото в предните ѝ три издания (заглавното парче, “imperfect for you” и “ordinary things” са добри примери за това).

“eternal sunshine” e един много добър начин да прекарате 35 минути от деня си. Вероятно много от парчетата в албума ще продължат да се слушат още дълго и ще се превърнат във важна част от саундтрака на 2024. И все пак музиката тук е изключително лична – очевидно е, че Ariana Grande е направила този албум основно за себе си, а не толкова за слушателите. Тя разчита на това, че сме запознати с нейния живот и просто ни оставя да слушаме монолога ѝ. За щастие, той си заслужава!

8.5/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.

Сподели
Тагове

Препоръчваме:

Скенер: Kate Bush

Скенер е рубриката, в която LOUD преобръща дискографията на култов артист или група с богата история. Резултатът е разбор на творчеството и спестено време...

Нелепият феминизъм на Katy Perry в “Woman’s World”

Винаги е вълнуващо да наблюдаваш как някогашна доминираща сила в музиката си връща трона след период на провали. Макар че терминът "завръщане" се използва...

Музикалната утопия на Mad Cool Festival 2024 – репортаж

Последното издание на Mad Cool Festival в Мадрид се оказа сбъдната мечта за много любители на музиката. Съставът на четиридневният фестивал, който продължи от...

Последни публикации

Подобни статии

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here