Новата реалност на любовта в модерната музика

публикувано на

|

гледания

и

коментара

Забравете за грандиозните любовни признания и обещанията, прошепнати на лунна светлина. Класическата любовна песен е израз на непоколебима отдаденост – Dolly Parton възпява вечната любов в “I Will Always Love You”, Elvis Presley моли за обич в “I Beg of You”, а Paul McCartney повтаря мантрата “All You Need Is Love”. Но необвързаните в момента не могат да се припознаят в тези вечни легендарни парчета.

Завръщането към нормалния живот след пандемията се оказа странно преживяване, особено за поколението Z. Излизайки от годините на изолация, те се сблъскаха с огромен свят от възможности. Новият социален контекст е много различен. Приложенията за запознанства дават възможност да споделяме интимни моменти с редица хора възможно най-скоро. Същевременно времето, през което вниманието ни може да бъде задържано се промени, заради съдържанието в TikTok и социалните мрежи. 

Класическата любовна песен с нейните обещания за вечна преданост все повече звучи неактуално. Днешните влюбени слушатели имат нуждата да се свържат с текстове, които отразяват т.нар. ‘situationships’, доминиращи на настоящата сцена за запознанства. Затова е логична и появата на ново поколение артисти, които си създадоха собствен език, който отразява тази реалност – объркан, неопределен и различен от идеалите на миналото.

Разбира се, думата “situationship” звучи основно като интернет жаргон, но тя перфектно отразява все по-често срещана динамика в човешките взаимоотношения. Дефинирана от Оксфордския речник като “романтична или сексуална връзка, която не се счита за официална или установена”, “situationship” е знак за отдалечаването от традиционните разбирания за любовта. Езикът успява да догони обърканата реалност на съвременната любов с този термин, който резонира с объркването и неопределените чувства, които често идват с този тип отношения.

Забравете за серенадите и възвишените обяснения в любов. Текстовете на Chappell Roan (“Is it casual now?“) отразяват тревогите на едно поколение, което се движи в сивата зона между интереса и обожанието. Дори жанрове, известни с вечните любовни песни, като джаза, се адаптират. Laufey, изгряваща звезда с награда “Грами” зад гърба си, използва нов речник в традиционните форми.  В “Promise” тя възпява разочароващото безвремие на една връзка: “It hurts to be something / It’s worse to be nothing with you.” Саундтракът на съвременната любов е изпълнен с разбити сърца, породени не от грандиозни раздели, а от случайната жестокост на днешната сцена за запознанства. Песни като “The Giver” на Sarah Kinsley улавят това перфектно, с текстове като “He turns around when you’re naked / Says ‘We should be friends’ while you’re changing” – сценарий, който в миналото би бил шокиращ, но сега звучи като обикновена случка от ежедневието. Дори утвърдени звезди като Lana Del Rey и Taylor Swift разбират тази нова реалност. Lana възприема по-циничен подход, пеейки “Why wait for the best when I can have you?“, докато Taylor улавя мимолетния характер на съвременните връзки с текстове като “And for a fortnight there, we were forever“.

Отминаха дните на любовните песни, които обещаваха щастлив край.  Днешната музика отразява нарастващото откъсване на слушателя от темата за непоколебимата преданост.  Не че любовта е мъртва – все пак безброй песни все още изследват тази емоция. Но както изпълнителите, така и публиката изглежда признават, че самата любов се е променила. Възходът на приложенията за запознанства замени обещанията за “завинаги” в песните от миналото с една по-нюансирана реалност.

Сподели
Тагове

Препоръчваме:

Sia – Reasonable Woman

Кариерата на Sia започна преди повече от две десетилетия под звуците на acid jazz и downtempo електроника. В един момент, обаче, почти случаен обрат...

ZAYN – ROOM UNDER THE STAIRS

Кънтри и фолк едва ли са първите жанрове, които ви идват на ум, когато си помислите за ZAYN, но тяхното влияние е безспорно в...

Албумите на 2021 година

2021 година беше паметна. Докато изживявахме загубата на света такъв, какъвто го познаваме, изкуството ни даде възможност да забавим темпото, да се обърнем към...

Последни публикации

Подобни статии

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here