Sia – Reasonable Woman

публикувано на

|

гледания

и

коментара

Кариерата на Sia започна преди повече от две десетилетия под звуците на acid jazz и downtempo електроника. В един момент, обаче, почти случаен обрат я превърна в машина за създаване на хитове и в артист, изкачващ първите места в класациите. Освен с успеха на собствената си музика, Sia става известна като автор на песни за имена като Beyoncé, Rihanna, Katy Perry и Britney Spears. Това постижение я поставя в собствена лига, като една от малкото авторки на песни на възраст над 40 години, постигнали такава доминация.

Талантът на Sia e нож с две остриета. В най-добрите си моменти австралийката създава песни с емоционална дълбочина, които резонират със слушателите и дори променят животи. Но творчеството ѝ има и друга страна. Звездата е способна да създава и шаблонни поп парчета с вдъхновяващи послания, които звучат повърхностно и направени “по калъп”. Представете си разликата между увлекателна детска книжка и тежък литературен шедьовър – това е спектърът, в който се движи Sia.

10-тият албум на певицата “Reasonable Woman” излиза след особено противоречив период от кариерата ѝ. През 2021 тя издаде албума “Music”, съпътстван от игрален филм, разказващ за младо момиче с аутизъм. Играта на танцьорката Maddie Ziegler (която няма личен опит със състоянието), както и липсата на адекватна репрезентация, бяха широко критикувани и предизвикаха разгорещени дискусии за проекта. Година по-късно Sia разкри публично, че е била диагностицирана с аутизъм. Това разкритие хвърли нова светлина върху “Music”, а звездата изрази надеждата си, че филмът ще бъде преразгледан в светлината на тази нова информация.

“Reasonable Woman” е пропусната възможност и едва ли ще успее да възроди кариерата на Sia. След провала на “Music” тя имаше възможността да демонстрира отново неоспоримия си талант. Вместо това, в парчетата тук липсва искрата, характерна за най-добрите ѝ албуми. Откриващата “Little Wing” има потенциал да бъде едно добро начало, въпреки предвидимата си мелодия, но се забива в клиширани фрази като “My little wing/I know you can’t stop crying/But tears dry up when you’re flying”. През следващите 45 минути ще чуете опити в сферата на диско, хип-хоп и поп, които не могат да бъдат спасени дори от характерните силни вокали на Sia. Колаборацията с Labrinth “Incredible” включва дъбстеп кулминация, която звучи остаряло, а “Gimme Love” разчита на повтарящ се припев, който омръзва още при първо слушане. “I Had a Heart” е написана със съдействието на страхотната ROSALÍA, но от почерка ѝ не долавяме и следа, а продукцията на Jesse Shatkin заглушава емоцията с ненужни хрумвания. По средата на албума откриваме баладата “I Forgive You”, която показва Sia в най-добрата ѝ светлина. Меланхолично пиано подготвя сцената за най-запомнящия се вокален пасаж в албума. Уязвимостта в гласа ѝ напомня за суровата емоция, която подхранваше ранните ѝ изяви. Разочарованието в случая идва от факта, че това не е изцяло ново и нечувано парче, а просто преработена версия на дуета с френския артист GIMS от 2015 “Je te pardonne”.

Странно е, че зад албум като “Reasonable Woman” стои същата жена, записала албуми като “Colour the Small One” и “Some People Have Real Problems”. Този албум звучи по-скоро като резултат от AI експеримент, отколкото като дело на един изключителен талант. В опита да улови музикалните тенденции от последните шест години, Sia е включила в албума си редица изпълнители и продуценти. За съжаление, този фокус върху сътрудничеството е за сметка на оригиналността.

3/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.

Сподели
Тагове

Препоръчваме:

ZAYN – ROOM UNDER THE STAIRS

Кънтри и фолк едва ли са първите жанрове, които ви идват на ум, когато си помислите за ZAYN, но тяхното влияние е безспорно в...

Албумите на 2021 година

2021 година беше паметна. Докато изживявахме загубата на света такъв, какъвто го познаваме, изкуството ни даде възможност да забавим темпото, да се обърнем към...

Албумите на 2023 година

Ако четеш това, поздравления! Ти оцеля поредната ужасна година от нашето съвремие! За твой късмет, музиката продължава да е насреща, да ни обединява и...

Последни публикации

Подобни статии

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here