Пет качествени албума от май, които може би сте пропуснали

публикувано на

|

гледания

и

коментара

Осъзнаваме, че безкрайния списък от нови издания може да ви погълне. Затова след изминаването на всеки месец LOUD напомня за пет нови албума, които е възможно да сте пропуснали, а заслужават внимание. Приятно слушане!

Arab Strap – I’m totally fine with it 👍 don’t give a fuck anymore 👍 

Шотландското дуо Arab Strap се радва на втори живот след дългата пауза, последвала похода им от края на 90-те и началото на 2000-те години. Днес светът е по-различен и новата дигитална реалност e основното вдъхновение за “I’m totally fine with it 👍 don’t give a fuck anymore 👍 “. Той описва непрестанния поток от негативизъм онлайн и пристрастяващия характер на безкрайната верига от фалшиви новини и конспиративни теории в социалните мрежи. Въпреки скептичните виждания на Arab Strap за интернет културата, музиката на бандата е запазила онази специална енергия, характеризираща най-силните им проекти, а клавиатурните конфликти са ги мотивирали допълнително да продължат да разгръщат саркастичния си подход, от което слушателя печели.

Слушайте в Spotify и Apple Music.

Beth Gibbons – Lives Outgrown

Чакането най-накрая приключи! Beth Gibbons, известна като лицето на легендарните Portishead, реши да напомни за съществуването си със солов дебют. “Lives Outgrown” е първата музика, която певицата издава от 16 години насам. Въпреки че много медии побързаха да го характеризират като чеймбър поп, записът избягва познатите традиции и звучи така сякаш наистина е подготвян години наред. Характерният глас на Beth звучи така сякаш не е минало никакво време от последния албум на Portishead “Third” (2008) насам. Текстовете засягат темите за остаряването и смъртта, но в мрака ще откриете и топли проблясъци, като приповдигнатия припев на “Lost Changes”, извисяващото се соло на цигулка във “For Sale” и изненадващия детски хор във “Floating on a Moment”. “Lives Outgrown” е предизвикателен албум, но крие силна красота в себе си.

Слушайте в Spotify и Apple Music.

Kamasi Washington – Fearless Movement

Kamasi Washington играе по свои собствени правила. Въпреки че някои спорят за влиянието му върху модерния джаз, не може да се отрече забележителния му подход. “Fearless Movement” е едва третият му албум от 2015 насам, но също като предшествениците си може да се похвали със сериозно времетраене (86 минути). Композициите се характеризират от гръмотевични барабани, свободни импровизации, афрофутуризъм и бурните сола на саксофон на самия Kamasi. 43-годишният американец и виртуоз, който поглъща слушателите със своето ожесточено свирене, докато те не постигнат трансцедентност или пълно изтощение. Washington блести не само като музикант, но и като куратор на влияния и звуци, който умее да съчетава в едно цяло, което си е само негово.

Слушайте в Spotify и Apple Music.

The Marias – Submarine

Вторият албум на The Marias “Submarine” е по-дълбок от предшественика си “Cinema”. Всеки детайл в него допринася за финалното въздействие – от многопластовите инструментали до ангелските вокали на María Zardoya. Той надгражда над хипнотичната основа на дебюта и отбелязва важна крачка в развитието им, експериментирайки с джаз, R&B и латино звуци. И все пак при цялото интелигентно музициране, музиката резонира със слушателя основно, защото вокалистката успява умело да ни въведе в нейните междуличностни драми и да ги превърне в сцени, които могат да бъдат както в артхаус филм, така и в успешен телевизионен сериал за особеностите на модерната романтика.

Слушайте в Spotify и Apple Music.

Villagers – That Golden Time

В „That Golden Time“ Villagers заменят обичайното си тихо съзерцание с по-нюансиран прочит на  обичайните теми. Деликатните аранжименти и поетичните мелодии изграждат някои от най-интимните им парчета досега. Характерните нежни изпълнения на Conor O’Brien поднасят комплексни текстове, които биха се цитирали фанатично в Tumblr, ако албумът беше издаден преди 10 години. “That Golden Time” се отказва от всичките евентуални претенции на предните проекти на Villagers и се отдава на минимализъм. Резултатът е интересен микс от Spiritualized инди фолк вайба на ранния Josh Rouse.

Слушайте в Spotify и Apple Music.

Сподели
Тагове

Препоръчваме:

Скенер: Kate Bush

Скенер е рубриката, в която LOUD преобръща дискографията на култов артист или група с богата история. Резултатът е разбор на творчеството и спестено време...

Нелепият феминизъм на Katy Perry в “Woman’s World”

Винаги е вълнуващо да наблюдаваш как някогашна доминираща сила в музиката си връща трона след период на провали. Макар че терминът "завръщане" се използва...

Музикалната утопия на Mad Cool Festival 2024 – репортаж

Последното издание на Mad Cool Festival в Мадрид се оказа сбъдната мечта за много любители на музиката. Съставът на четиридневният фестивал, който продължи от...

Последни публикации

Подобни статии

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here