Как BEYONCÉ промени музикалната индустрия

публикувано на

|

гледания

и

коментара

Днес излиза дългоочакваният албум “COWBOY CARTER” на BEYONCÉ (очаквайте ревю следващата седмица) – втората глава от вълнуващата трилогия, започнала с денс шедьовъра “RENAISSANCE”. Певицата обяви проекта по време на рекламата на Verizon за Super Bowl през февруари, като едновременно с това представи и две парчета от него – “TEXAS HOLD EM” и “16 CARRIAGES”, които ясно оповестиха новата посока, вдъхновена от кънтри традициите. Този ход смело я постави в рамките на жанр, който в миналото не е бил особено благосклонен към нея.

По време на своята кариера, продължаваща вече три десетилетия, BEYONCÉ многократно се противопоставя на индустриалните ограничения и действа по свои собствени правила. По този начин тя не само промени възприятието ни за музика, но и допринесе за контрола, който артистите настояват да имат върху решенията си. Малцина артисти от нейното поколение въплъщават сеизмичните промени в музиката така успешно. Въпреки че много от трансформациите, които определят последното десетилетие бяха неизбежни (например все по-малкото влияние на радиото след възхода на стрийминга и първостепенната роля на социалните мрежи в промотирането), трайността на BEYONCÉ се дължи на нейната адаптивност и желание да се развива.

В песента “Feeling Myself” от 2015 BEYONCÉ заявява, че е “променила играта с нейния digital drop” – твърдение, което е напълно обосновано. Един от най-ярките примери за влиянието на певицата върху музикалната индустрия е революционно издаване на едноименния визуален албум през 2013. Неочакваното му пускане в продажба, без предварителна реклама и в петък сутрин шокира всички. До онзи момент новите албуми в Америка се издаваха във вторниците – отчасти поради публикуването на класациите на Billboard в сряда, отчасти заради удобството на дистрибуторите при снабдяването на магазините. Революционното решение на BEYONCÉ разруши тези норми завинаги и промени правилата.

Решението на певицата първоначално да избере само дигитално издаване на албума беше предизвикано от масовото изтичане на музика от физически копия. Смелият ход се оказа изключително резултатен – при дебюта си албумът се изкачи на върха на Billboard 200 и подобри рекорда за най-бързо продаван албум в iTunes. Освен това, записът получи сертификат от RIAA, който свидетелства за неговата трайна популярност. Вдъхновени от подхода на BEYONCÉ, други артисти като Drake и Taylor Swift впоследствие използваха тактиката на surprise release, постигайки подобен успех през следващите години.

Стратегическото решение за създаване на цялостен визуален албум, който може да бъде закупен единствено в неговата цялост, изигра важна роля за безпрецедентния успех. Основите на тази концепция са поставени още през 80-те години, когато филма на Prince “Purple Rain” постига страхотен успех, но подходът на BEYONCÉ е по-различен. Отказа от издаване на сингли и липсата на опция за закупуване на отделни песни променят начина, по който слушателя се ангажира с албума. След представянето на проекта, звездата продължава да усъвършенства концепцията с още два визуални албума: “Lemonade” през 2016 и “Black Is King” през 2020. Този новаторски подход вдъхновява вълна от концептуални визуални албуми, сред които такива от Janelle Monáe, Jennifer Lopez, Frank Ocean и Drake. 

Успехът на визуалните албуми на BEYONCÉ, обаче, не се дължи единствено на качественото им съдържание  – нейното умело използване на социалните мрежи също играе решаваща роля. Използвайки платформи като Instagram и Facebook в ранните етапи на тяхната популярност, тя заобиколи общоприетите интервюта за различни медии и вместо това ангажира директно феновете си чрез целеви реклами. Тогава това допълнително затвърди статута ѝ на новатор.

Дълготрайното влияние на BEYONCÉ върху музикалната индустрия се дължи на нейната забележителна гъвкавост. С повече от три десетилетия опит тя притежава рядък поглед върху тънкостите на бизнеса и постоянно променящата се динамика. Певицата е била свидетел на епохата, когато радиото имаше първостепенно значение, но също така навигира с финес и дигиталната ера. Това ѝ позволява да предвижда и реагира на новите тенденции, като същевременно запазва своята автентичност и творчески контрол.

BEYONCÉ продължава да вдъхновява редица млади изпълнители с примера за прокарване на уникален път в индустрията. Въпреки че идва от системата на големите лейбъли, тя показва, че може да бъде независима в решенията си. През годините тя не е спряла да преоткрива себе си, а изкуството ѝ не се поддава на лесна категоризация. От ранните си дни като член на Destiny’s Child, през алтер егото ѝ Sasha Fierce, до трансформацията ѝ в диско кралица, нейната отдаденост към еволюцията е свидетелство за безграничните възможности, с които разполагат артистите, готови да нарушат правилата.

Сподели
Тагове

Препоръчваме:

Завръщането на електроклаша

Годината е 2024 и носталгията, която дефинира тенденциите в модата, музиката и културата като цяло, започна да ни връща в средата на 2000-те години....

Скенер: Sting

Скенер е рубриката, в която LOUD преобръща дискографията на култов артист или група с богата история. Резултатът е разбор на творчеството и спестено време...

Vampire Weekend – Only God Was Above Us

През последните 15 години Vampire Weekend изпробваха редица подходи и стилове, но в същността си оставаха разпознаваеми. Въпреки че артистичните експерименти понякога рискуват да...

Последни публикации

Подобни статии

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here