Empress Of – For Your Consideration

публикувано на

|

гледания

и

коментара

На предишните обложки за проекта си Empress Of Lorely Rodriguez заемаше спокойна и непринудена позиция, излъчваща самоувереност и индивидуален почерк. За четвъртия си албум “For Your Consideration” певицата е направила смела крачка в различна посока. С елегантно отметната назад коса тя е яхнала падаща звезда, а зад нея виждаме разрастващия се градски пейзаж на Лос Анджелис. В този символизъм няма нищо случайно – проектът е вдъхновен от очарованието и декадентството на Холивуд.

Lorely Rodriguez посвети последното десетилетие от живота си в опити да се докаже като сила на алтернативната поп сцена, създавайки песни, в които се преплитат бляскави синтезатори, нестандартни ритми и текстове, посветени на безсънните нощи, изпълнени с копнеж. Този път тя се е впуснала още по-смело в изследването на електронните си влияния, което е довело до хипнотизираща музика, която продължава да резонира със слушателя часове наред.

В откриващото заглавно парче “For Your Consideration” ритмичните въздишки на Lorely задават ритъма. Тези моменти, подобни на ASMR, задават рамката на албум, който функционира като жив организъм. Очевидно е, че певицата се е вдъхновила от вокалната музика и в резултат на това е решила да използва гласа си не само за пеене, но и като музикален инструмент, сякаш е решила да запише клубна версия на “Medúlla” на Björk. Сътрудничеството с изгряващи композитори и продуценти като Casey MQ, Umru, Cecile Believe и Nick León е родило богати аранжименти, които надграждат многократно над амбицията на предните записи на Empress Of. Текстовете в “For Your Consideration” също заслужават внимание. Заглавната песен разказва за разочароващ романс с холивудски режисьор, който е подтикнал Lorely да се впусне в интересни теми като динамиката на властта и различните аспекти на развлекателната индустрия и човешките взаимоотношения. 

Макар че “For Your Consideration” не е hyperpop албум по дефиниция, жанровите експерименти и куиър подтекстът в него напомнят на характеристиките на това течение. Добър пример за това е “Feminine”, в която Empress Of избягва половата бинарност, като избира андрогенното окончание “e”, вместо традиционните “o” или “а”. Парчето изследва темата за женското овластяване и желанието за надмощие над мъжете с осезаем еротичен подтекст. Другите парчета възпяват откраднати целувки, транзакционната природа на секса и обречеността на т.нар. situationships. И всичко това се случва под звуците на впечатляваща продукция, която не се поддава на лесна категоризация.

Нестандартният подход на Empress Of превръща “For Your Consideration” в един от най-оригиналните албуми на годината досега. Дори в парчетата, които клонят към по-класически структури, като носталгичното “Kiss Me” (дует с Rina Sawayama) и финалното “What’s Love” (дует с триото MUNA), Lorely Rodriguez запазва интереса с усет за добрата мелодия и искрените думи. На този етап тя е всичко друго, но не и падаща звезда!

8.5/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.

Сподели
Тагове

Препоръчваме:

Завръщането на електроклаша

Годината е 2024 и носталгията, която дефинира тенденциите в модата, музиката и културата като цяло, започна да ни връща в средата на 2000-те години....

Скенер: Sting

Скенер е рубриката, в която LOUD преобръща дискографията на култов артист или група с богата история. Резултатът е разбор на творчеството и спестено време...

Vampire Weekend – Only God Was Above Us

През последните 15 години Vampire Weekend изпробваха редица подходи и стилове, но в същността си оставаха разпознаваеми. Въпреки че артистичните експерименти понякога рискуват да...

Последни публикации

Подобни статии

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here