8 видеоклипа, които дефинират Y2K space-age ерата 

публикувано на

|

гледания

и

коментара

Трудно ще откриете музикални видеоклипове от края на 90-те и началото на хилядолетието, които не разчитат на емблематичната space-age естетика, дефинирана от антиутопични метрополиси, киберпънк пейзажи и метален блясък. Този тренд заля всички сфери на популярната култура – киното, модата, технологиите, видеоигрите и музиката. Режисьорите се отдават на увлечението си по киберпространството и създават запомнящи се футуристични проекти. Един от големите визионери в тази артистична революция е Hype Williams, който снима над 200 музикални видеоклипа през периода за артисти като TLC, Aaliyah, Missy Elliott, Britney Spears, Destiny’s Child, Madonna, Jennifer Lopez и много други. Ние сме ви подбрали осем, които най-силно дефинират епохата.

Jamiroquai – Virtual Insanity

Една от най-големите класики на Jamiroquai “Virtual Insanity” е прочута не само със заразителния си ритъм, но и с революционния музикален клип, който променя завинаги представите за възможностите на визуалните ефекти. Заснето от режисьора Jonathan Glazer, сюрреалистичното видео пренася зрителите в изолирана стая, вдъхновена от стила на японския архитект Tadao Ando, в която Jay Kay изпълнява парчето и в която подовете и мебелите се движат.

TLC – No Scrubs

Под ръководството на вече споменатия Hype Williams TLC навлизат във визуално завладяваща вселена, която съчетава футуристичната CGI космическа естетика с urban chic. Триото носи дрехи в металически нюанси (вдъхновени от дизайните на Issey Miyake от началото на 90-те), които допълват перфектно средата и задават посоката на ново модно течение, което ще бъде интерпретирано от хиляди други. 

Jennifer Lopez – If You Had My Love

За видеото към своя хит, оглавил класациите, Jennifer Lopez влиза в ролята на своето дигитално алтер его, поставяйки давайки тласък на идеята за онлайн воайорството, която също ще бъде доразвивана след това. Режисиран от Paul Hunter, проектът разказва сюжет, в който актьора Adam Rodriguez се превъплъщава в обожател на певицата, който наблюдава нейните най-интимни моменти чрез стратегически разположени уебкамери в дома ѝ.

Aaliyah – Try Again

Режисираното от Wayne Isham видео за “Try Again” e един от най-майсторските проекти в този списък, съчетаващ перфектно атмосферата на R&B парчето с визуален футуризъм. На фона на огледална архитектура Aaliyah изпълнява с лекота впечатляваща хореография и създава незабравимо преживяване. Емблематичната визия на певицата, дело на Dolce & Gabana, оставя траен отпечатък върху съзнанието на цяло поколение. Няма нищо изненадващо в това, че клипът печели две награди на MTV Video Music Awards през 2000.

Kylie Minogue – Can’t Get You Out Of My Head

Емблематичната песен на Kylie Minogue “Can’t Get You Out of My Head” се превръща в най-големия хит на кариерата ѝ. Важна роля за това играе и видеото, режисирано от Dawn Shadforth, в което поп легендата носи бял секси гащеризон с качулка, вдъхновен от Grace Jones и е заобиколена от танцьори в червени костюми, напомнящи на униформите на Kraftwerk за “Man Machine”. 

Britney Spears – Oops!… I Did It Again

В началото на новото хилядолетие всеки говори за Britney Spears и хита ѝ “Oops!… I Did It Again”. Космическият видеоклип, заснет от Nigel Dick смайва публиката и се превръща в един от най-екстравагантните проекти от този период със зашеметяващ бюджет от 150 хиляди долара. Любопитен факт e, че легендарния червен латексов гащеризон, който певицата носи е нейна авторска идея. Първоначалната идея е била Leonardo DiCaprio да играе във видеото, но той отказва заради натоварения си график.

Spice Girls – Spice Up Your Life

Видеото за “Spice Up Your Life”, заснето в рамките на два дни, среща феминизъм с естетика, вдъхновена от филма “Blade Runner”. Визията за бъдещето на режисьора Marcus Nispel успява да улови индивидуалността на бандата в ера на смели модни решения. В кадрите Spice Girls летят с космически кораб през мрачен дъждовен град, преди да решат да сменят транспорта с летящи сърфове.

Busta Rhymes & Janet Jackson – What’s It Gonna Be?!

Наелектризиращата колаборация на Busta Rhymes с Janet Jackson е един от шедьоврите на Y2K ерата. Janet носи dominatrix костюм, а Busta е облечен като рицар в блестящи доспехи. С впечатляващ бюджет от 2.4 милиона долара, визуалният спектакъл комбинира динамични танцови сцени със сексуална символика, която днес може да изглежда смешно, но тогава смайва публиката с невижданите специални ефекти.

Сподели
Тагове

Препоръчваме:

Скенер: Kate Bush

Скенер е рубриката, в която LOUD преобръща дискографията на култов артист или група с богата история. Резултатът е разбор на творчеството и спестено време...

Нелепият феминизъм на Katy Perry в “Woman’s World”

Винаги е вълнуващо да наблюдаваш как някогашна доминираща сила в музиката си връща трона след период на провали. Макар че терминът "завръщане" се използва...

Музикалната утопия на Mad Cool Festival 2024 – репортаж

Последното издание на Mad Cool Festival в Мадрид се оказа сбъдната мечта за много любители на музиката. Съставът на четиридневният фестивал, който продължи от...

Последни публикации

Подобни статии

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here