Kehlani – CRASH

публикувано на

|

гледания

и

коментара

R&B жанрът преминава през своеобразен ренесанс през последните години! В поп музиката и други жанрове също забелязваме вълна от интересни експерименти, но R&B артистите разчупват рамките за първи път от дълго време насам. Kelela, Kehlani, Raveena, Tinashe и Amaarae водят това движение, смесвайки различни влияния и налагайки необичайни вокални похвати, които не се подчиняват на традиционната R&B категоризация. Тази вълна от иновации навява спомени за авантюристичното R&B от края на 90-те и началото на 2000-те години, когато изпълнители като Aaliyah, Timbaland & Magoo и The Neptunes по подобен начин размиваха границите и променяха жанра. Макар че някои от настоящите изпълнители може би все още не са достигнали същото ниво на мейнстрийм признание, самата музика е безспорно добра.

“CRASH” на Kehlani е типичен представител на тази вълна. Певицата намекна за разнообразното му звучене само няколко дни преди излизането му, което предизвика съмнения сред някои фенове, които се притесняваха, че 29-годишната певица може лесно да се изгуби в различните звуци. До някаква степен “CRASH” заглушава тези съмнения. Самата Kehlani сподели в X: “Винаги са ми казвали, че съм загадка и не трябва да се вписвам в рамки. В момента, в който спрях да се съпротивлявам на това се роди този албум.”

“CRASH” може да се похвали със неподправената чувственост, с която звездата е известна, но този път традициите на R&B жанра са разчупени от нови експерименти. Резултатът са 13 парчета, гледащи в няколко различни посоки. Още откриващото “GrooveTheory” подсказва, че Kehlani е решила да бъде по-смела този път – миксът ѝ от 80-тарски синтове и хип-хоп бийтове работи в повечето среднотемпови песни. Гласът на певицата звучи все така леко и нежно, което предизвиква интересен контраст с интензивните текстове на някои песни, като ревнивата “Better Not” и непоколебимата “Next 2 U”. Заглавното парче избухва с вихрени китари, докато Kehlani си спомня за страстната целувка на партньор – “You kiss me like you wanna make love to all my f****ng demons”.

Струва си да отбележим, че “CRASH” понякога звучи и объркващо. Този албум е лудо пътуване с озадачаващи завои. Водещият сингъл “After Hours” се носи с карибски ритъм, а “Sucia” е психеделичен соул експеримент. “Tears”, от своя страна, е денс парче, в което неусетно се включва южноафриканско амапиано. И това не е всичко, “Vegas” e вдъхновено от 80-те, а “Chapel” може лесно да се интерпретира като рок балада. Сами по себе си тези парчета не са лоши, но трудно могат да претендират за хомогенност. 

“CRASH” заслужава името си. Четвъртият албум на Kehlani е експлозия от звуци и стилове, която води до смесени резултати. И все пак певицата си остава едно от най-интересните имена на съвременната R&B сцена, а този проект е нейната версия на философията “Live, Laugh, Love”.

7/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.

Сподели
Тагове

Препоръчваме:

Скенер: Kate Bush

Скенер е рубриката, в която LOUD преобръща дискографията на култов артист или група с богата история. Резултатът е разбор на творчеството и спестено време...

Нелепият феминизъм на Katy Perry в “Woman’s World”

Винаги е вълнуващо да наблюдаваш как някогашна доминираща сила в музиката си връща трона след период на провали. Макар че терминът "завръщане" се използва...

Музикалната утопия на Mad Cool Festival 2024 – репортаж

Последното издание на Mad Cool Festival в Мадрид се оказа сбъдната мечта за много любители на музиката. Съставът на четиридневният фестивал, който продължи от...

Последни публикации

Подобни статии

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here