Billie Eilish – HIT ME HARD AND SOFT

публикувано на

|

гледания

и

коментара

Последните месеци са особено вълнуващи за любителите на поп музиката, които ценят албумите, които наистина оставят усещането за цялост. Това не се дължи на носталгично възраждане на форма̀та на концептуалния албум, а на желанието на три суперзвезди да разкажат пълната нефилтрирана версия на историите си с амбициозни проекти. Започнахме с “COWBOY CARTER” на Beyoncé, продължихме с “THE TORTURED POETS DEPARTMENT” на Taylor Swift, а сега се наслаждаваме и на “HIT ME HARD AND SOFT” на Billie Eilish. Тези албуми трябва да се изживеят в тяхната цялост и последователност, не само защото певиците препоръчват това, а и защото те печелят от прекосяването на определен път – от една точка до друга. 

В “COWBOY CARTER” финалният рефрен на “AMEN” затваря кръг, отворен в откриващото “AMERIICAN REQUIEM”, а прозренията на Taylor в края на “THE TORTURED POETS DEPARTMENT” тежат повече след емоциите, през които тя е преминала в останалите песни. По подобен начин структурата на “HIT ME HARD AND SOFT” на е изградена върху повтарящи се текстови референции и символи, както и върху музикален мотив, който ще чуете в “SKINNY”, “THE GREATEST” и “BLUE”.

Billie Eilish има изключителния талант да звучи така сякаш е тихия глас на съзнанието ви, изследващ мрачните аспекти на живота. В парчетата си за филмите “No Time to Die” и “Barbie”, които спечелиха статуетки Оскар, тя успя да вникне под повърхността на емблематични герои и да даде гласност на екзистенциалните им колебания. Деликатният и завладяващ “HIT ME HARD AND SOFT” ни дава още от тази нежна меланхолия, но също така и покорява нови територии за певицата и брат ѝ Finneas, който отново изпълнява важна роля в проекта. 10-те парчета продължават да документират развиващата се идентичност на Billie – “LUNCH” е закачлива куиър фантазия, “THE GREATEST” споделя болката от едностранната отдаденост в любовта, а “SKINNY” е вдъхновена от коментарите за тялото ѝ.

С многопластовите си композиции и въздействащи текстове, които възнаграждават многократното слушане, “HIT ME HARD AND SOFT” е най-амбициозния труд на звездата досега. Вокалите на Eilish са по-гъвкави от всякога и често излизат извън рамките на характерния шепнещ тон. “THE GREATEST” достига емоционална рок кулминация, напомняща на тази на “Happier Than Ever”, а в “BIRDS OF A FEATHER” гласът на певицата се извисява и ни засипва с някои от най-оптимистичните и романтични строфи, които сме чували напоследък. 

Новооткритата увереност е очевидна не само във вокалите, но и в аранжиментите. Записът не спира да изненадва с неочаквани промени в ритъма – “L’AMOUR DE MA VIE” започва като ретро парче с джаз вокали в духа на Laufey, преди да премине в клубен електропоп в духа на Charli XCX, а финалните “BITTERSUITE” и “BLUE” сменят темпото си точно шест пъти. Другите най-открояващи се парчета в албума са “CHIHIRO” – великолепно и непредвидимо пътуване през хипнотични електроники и наситени с reverb терзания; и “THE DINER” – песен, разказваща за обсебен преследвач, която препраща към хорър атмосферата на дебюта.

Billie Eilish продължава да се откроява със стремежа си да създаде пълноценен албум без никакъв пълнеж, който същевременно разширява творческите ѝ граници. “HIT ME HARD AND SOFT” предизвиква нормите и обогатява поп сцената с редица оригинални идеи и сурова емоционалност, каквато срещаме все по-рядко. Вълнуващо е това, че не знаем къде точно ще се приземи Billie в края на своето пътуване – в рамките на три албума тя успя да се издигне толкова високо, че човек се чуди, дали някога ще се спусне.

9.5/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.

Сподели
Тагове

Препоръчваме:

Скенер: Pulp

Създадените през 1978 Pulp от Шефилд безспорно са легенди на британската рок сцена. Макар че първите им албуми не успяват да постигнат особен успех,...

Normani – DOPAMINE

По време на шестте си години във Fifth Harmony Normani често оставаше в сянка. Но когато през 2018 групата се разпадна, красавицата се превърна...

AURORA – What Happened to the Heart?

Колко често сте чували някой да нарича звученето на AURORA “неземно”? Не е случайно - първите четири албума на норвежката певица се открояват като...

Последни публикации

Подобни статии

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here