Conan Gray – Found Heaven

публикувано на

|

гледания

и

коментара

Започнал кариерата си като YouTube инфлуенсър, Conan Gray успява да навигира успешно баланса между кариерата си на музикален артист и изискванията на бързо развиващия се свят на онлайн съдържанието. В третия си албум “Found Heaven” младежът е решил да остави познатата формула на миналите си проекти и да поеме по нов път, който да бъде едновременно автентичен за него и резониращ с аудиторията му. След като флиртува с 80-те в синтпоп синглите си “Telepath” и “Overdrive”, Conan е решил да се отдаде изцяло на есенцията на бляскавото десетилетие и да се превъплъти в ролята на глем рок звездата, която винаги е искал да бъде.

В 13-те композиции ще чуете ню уейв, AOR, пиано рок и диско, а интерпретациите на Conan Gray са изпълнени с нужното уважение към оригиналните източници на вдъхновение. Музикантът наскоро сподели, че докато е композирал песните от албума е избягвал да слуша съвременна музика и това негово решение определено е дал резултат. Парчета като “Miss You” и “Boys & Girls” ни пренасят във времената, когато Pet Shop Boys владеят британските класации, “Bourgeoisieses” е директен ню уейв удар в духа на Soft Cell-ското “Tainted Love”, диско бомбата “Killing Me” атакува слуха с интересни препратки към “Holding Out for a Hero” на Bonnie Tyler, а баладите “Alley Rose” и “Forever With Me” биха звучали на място в албум на Elton John. Не толкова сполучлив е трибюта към Bon Jovi в “Eye of the Night” и този към Queen в “Winner” – може би най-клишираните парчета в записа.

Едно от най-забележителните качества на “Found Heaven” е консистентността в динамиката и по-скоростното темпо. Макар че и в миналите си албуми Conan Gray можеше да се похвали с няколко по-бързи парчета, основната посока беше тази на bedroom поп/singer-songwriter. За щастие, по-различния подход не идва за сметка на откровеността в текстовете – точно обратното, лириките са станали още по-лични и разказват за първата любов, която той е преживял през изминалата година (повечето истории в първите два албума бяха плод на въображението му). 

Освен това, изпълнителят поставя все по-открито темата за куиър идентичността си – още в откриващото “Found Heaven” той се изправя срещу репресиите на църквата, а “Boys & Girls” е същински бисексуален химн. В ядрото на албума стои стадионната рок балада “Alley Rose”, която е вдъхновена от края на тази първа любовна история в живота на Conan Gray. Възхитителна е уязвимостта и самоприемането, които музикантът демонстрира в този албум и умението му да разказва историите по начин, който ще резонира с много млади хора, имащи нужда да чуят тези думи.

Друга важна характеристика на албума е неговата дължина – краткостта на повечето песни го прави лесен за слушане и ни мотивира да го въртим отново и отново. Същевременно някои песни не разполагат с достатъчно време, за да изпъкнат достатъчно и да се разгърнат. Именно така откриващото “Found Heaven” и “The Final Fight” не успяват да достигнат кулминацията, която заслужават.

Потапянето на Conan Gray в звученето на 80-те години не е евтин трик, а се характеризира с истинска почит и отдаденост към най-ярките елементи на епохата. Подобно на Allie X, която също издаде албум в подобно направление преди два месеца, Gen Z идолът рискува да се превърне в карикатура, но успява да излезе от ситуацията като по-непоколебим и автентичен от всякога. За разлика от предишните му два записа, в които любовта звучеше като абстрактно понятие, във “Found Heaven” Conan пише от перспективата на човек, който е бил завинаги променен от нея и тази опитност издига албума на едно по-високо ниво.

8/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.

Сподели
Тагове

Препоръчваме:

Sia – Reasonable Woman

Кариерата на Sia започна преди повече от две десетилетия под звуците на acid jazz и downtempo електроника. В един момент, обаче, почти случаен обрат...

ZAYN – ROOM UNDER THE STAIRS

Кънтри и фолк едва ли са първите жанрове, които ви идват на ум, когато си помислите за ZAYN, но тяхното влияние е безспорно в...

Албумите на 2021 година

2021 година беше паметна. Докато изживявахме загубата на света такъв, какъвто го познаваме, изкуството ни даде възможност да забавим темпото, да се обърнем към...

Последни публикации

Подобни статии

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here