Скенер: Patti Smith

публикувано на

|

гледания

и

коментара

Patti Smith е единствена по рода си. Музикалната икона направи революция още в средата на 70-те години. Поет, писател и застъпник за социалната справедливост, звездата с андрогинно излъчване често е наричана “женския еквивалент на Bob Dylan”, но това далеч не обобщава уникалния талант и автентичността ѝ в свят, доминиран от мимолетни тенденции. 

Класиката

Horses (1975):

В мемоара си “Just Kids” Patti Smith разказва за първите си години в Ню Йорк, приятелството ѝ с Robert Mapplethorpe и паметните нощи в хотел Chelsea. Всичко това е увековечено в дебютния ѝ албум “Horses” – нечуван до онзи момент микс от поезия и мръсен гаражен рок, предвещаващ раждането на пънка. Силната ѝ любов към френските поети прозира в текстовете, които излизат тотално извън стандарта по онова време. 

Задължителните

Dream of Life (1988):

“Dream of Life” отбелязва завръщането на Patti Smith след деветгодишна пауза и е изграден върху основата на сътрудничеството със съпруга ѝ Fred “Sonic” Smith. Той помага на певицата да изгради нова музикална идентичност, която отговаря на израстването ѝ като личност. “Paths That Cross” е паметно посвещение на покойните Robert Mapplethorpe и Sam Wagstaff, а “People Have the Power” е мощен вик срещу несправедливостта, който продължава да резонира и до днес.

Banga (2012):

Вдъхновен от “Майстора и Маргарита” на Михаил Булгаков, “Banga” е сериозен творчески триумф и най-добрият албум от късния период на Patti Smith. На 65 години певицата звучи блестящо, а сред парчетата няма да откриете нито едно слабо звено. Литературното влияние допринася за умението ѝ да разказва истории за въздействащи пътувания и отдаване на искрени почести към нейни любими личности, като Amy Winehouse и Johnny Depp.

Препоръчителните

Easter (1978):

В третия албум на Patti Smith си намират място, както най-масовата песен в кариерата ѝ “Because of the Night”, така и най-противоречивата ѝ “Rock N’ Roll Nigger” (изтрита официално от стрийминг платформите, заради употребата на расистката дума – певицата се извини преди години и обясни различния исторически контекст през 70-те години). Еклектичният албум предвещава посоката, в която тя ще поеме в следващия си албум “Wave”. “Easter” е първият албум, в който Patti Smith звучи като масова рок звезда, по-близка до Pat Benatar отколкото до Бодлер.

Trampin’ (2004):

В “Trampin’” записан с помощта на децата ѝ Jackson и Jesse, Patti Smith адресира упадъчната американска реалност в лицето на външната политика от епохата на Bush. Гневът в унищожителната “Radio Baghdad” се балансира от трогателните “Mother Rose” и “Peaceable Kingdom”. Първият албум, който звездата записва за Columbia Records борави с нови техники, но напомня за революционния ѝ подход преди десетилетия.

Противоречивият

Radio Ethiopia (1976):

Вторият албум на Patti Smith е още по-експериментален от “Horses” и бива посрещнат със смесени реакции при издаването си. Китаристът Lenny Kaye допринася за по-тежкото рок звучене, а заглавното парче е 10-минутен нойз рок епос, който продължава да предизвиква търпението на слушателите и до днес. Албумът често е критикуван за липсата на ясна посока, но слушането му си заслужава дори само заради завладяващите текстове.

Незадоволителният

Peace and Noise (1997):

За разлика от крехката емоционалност на предшественика му “Gone Again”, “Peace and Noise” залага на гняв, груба продукция и суров характер. Приликите с “The Basement Tapes” на Bob Dylan са очевидни, както и синергията на музикантите, с които певицата записва, но настрана от това албумът не оставя толкова силно впечатление, колкото повечето издания на Patti Smith.

Останалите

Wave (1979) e леснослушаем наследник на “Easter”, който често бива обвиняван в комерсиализиране. “Gone Again” (1996) e създаден в сянката на смъртта на съпруга ѝ, както и на редица приятели и е точно толкова тежък колкото очаквате. “Gung Ho” (2000) коментира войната във Виетнам, империализма и провалените революции. “Twelve” (2007) е компилация от кавъри, за която Patti черпи от енергията на ранните си години.

Скенер е рубриката, в която LOUD преобръща дискографията на култов артист или група с богата история. Резултатът е разбор на творчеството и спестено време за вас, което бихте отделили за търсенето на най-якото и интересното за слушане.

Сподели
Тагове

Препоръчваме:

Албумите на 2023 година

Ако четеш това, поздравления! Ти оцеля поредната ужасна година от нашето съвремие! За твой късмет, музиката продължава да е насреща, да ни обединява и...

Allie X – Girl With No Face

Още от първите секунди на “Weird World” интересът ни е спечелен. В аранжимента, вдигащ завесите на новия албум на Allie X, отекват нюанси на...

Jennifer Lopez – This Is Me… Now

Дали първият албум на Jennifer Lopez от десет години насам “This Is Me… Now” ще ви бъде интересен, зависи от това колко сте инвестирани...

Последни публикации

Подобни статии

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here