Charli xcx – BRAT

публикувано на

|

гледания

и

коментара

През последните месеци “BRAT” се превърна в нещо повече от заглавие на нов албум. Директно ще го наречем културен феномен, завладял популярната култура. Моментът е специален за Charli xcx – артист, който сякаш от години е на ръба да се превърне в едно от големите имена на поп сцената – мечта, споделена и от преданите ѝ фенове. След издаването на пресметнатия “CRASH”, в който прозираше отчаяната борба на певицата за мейнстрийм признание, остана въпроса: какво ще стане, ако тя никога не стигне до върха и си остане просто любимка на ъндърграунда?

“BRAT” идва на бял свят с дръзка промо кампания, както и три сингъла с текстове, които представят Charli като недосегаема поп икона, която изживява егоцентричната си фантазия. Брандирани микробуси и Tesla автомобили, оцветени в бунтарското зелено на албума, се превърнаха в подвижни билборди в Лондон и Париж, а импровизираните участия и DJ сетове преди издаването на албума крещяха едно: този път Charli xcx не иска разрешение, а директно обявява своето господство. Изненадващо, тази непоколебима самоувереност се оказа заразна и публиката, жадна да яхне новата вълна, започна да вярва в илюзията и превърна самопровъзгласения момент на британката в неоспорима реалност.

Време е да поговорим и за качествата на самия проект. Докато “CRASH” звучеше като добре познатия поп със синт привкус, “BRAT” преобръща сценария. Голяма част от записа представлява чиста клубна музика. Самата Charli споделя в интервюта, че това са нейните корени и тя е решила да се завърне към тях. Забравете праволинейните радио композиции – “BRAT” удря с разтърсващи бийтове, безкомпромисни електроники и рефрени, които ще си повтаряте дни наред. Представете си мошпит на рейв парти, обляно в дим – това е вайба на албума… или поне на част от него.

Някои слушатели ще възприемат “BRAT” като хедонистичен парти албум (представата им ще бъде убедително подкрепена от песни, като “Club classics”, “Von dutch” и “365”), но ако се задълбочите малко повече в съдържанието, ще откриете че зад пулсиращите ритми тече екзистенциална тревога и меланхолия – отражение на опита на всички онези, които се опитват да избягат от чувството за празнота на дансинга. 

Безкомпромисното отношение на албума е прекъсвано често от моменти на нефилтрирана уязвимост, като например “I might say something stupid” – кратка балада, в която Charli изповядва страха си, че не се вписва сред звездите, които често я заобикалят. Сърцераздирателната “So I” пък отдава почит към покойната SOPHIE (легенда на ъндърграунд денс сцената, която почина през 2021 след фатален инцидент в Атина). В парчето Charli пее за болката си и съжалението, че не е допуснала шотландката по-близо до себе си, докато е била жива. “Apple” изследва опитите ѝ да излекува връзката с родителите си и да се изправи срещу всички семейни травми, които са се предавали от поколение на поколение. Може би най-инстроспективният момент в “BRAT” идва с “I think about it all the time”, в която певицата размишлява върху темата за майчинството, мимолетната природа на славата и въпросите, които продължават да тормозят един човек дори след постигането на успех.

Поп звездите често използват дълбоките песни, за да докажат, че са истински хора под целия блясък, който ги обгражда. Някои от тях дори рискуват, като издават цели албуми, в които разкриват душите си. “BRAT”, обаче, отива далеч отвъд обикновената интроспекция. Той е брутален самоанализ, звучащ като бележки, които би надраскал на Notes в телефона си в 3 през нощта, за да се освободиш от натрапчиви мисли. Някои песни сякаш са отправени към колеги изпълнители (в интернет се спекулира, че “Sympathy is a knife” е за Taylor Swift, а “Girl, so confusing” – за Lorde), а други се изправят лице в лице с най-големите несигурности в живота на Charli – семейните травми, образа на нейното тяло и всепоглъщащото желание за пазарен успех.

Charli xcx затвърждава статута си на поп иноватор с “BRAT”. Албумът запълва празнината между комерсиалната достъпност на “CRASH” и експерименталните звуци на по-ранните ѝ творби. Този път певицата разглежда темите за славата, себепознанието и артистичната свобода с чувство за хумор и особена уязвимост под звуците на неуморна клубна музика. Феновете на всички ери на Charli xcx досега ще намерят по нещо за себе си тук.

8.5/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.

Сподели
Тагове

Препоръчваме:

Скенер: Kate Bush

Скенер е рубриката, в която LOUD преобръща дискографията на култов артист или група с богата история. Резултатът е разбор на творчеството и спестено време...

Нелепият феминизъм на Katy Perry в “Woman’s World”

Винаги е вълнуващо да наблюдаваш как някогашна доминираща сила в музиката си връща трона след период на провали. Макар че терминът "завръщане" се използва...

Музикалната утопия на Mad Cool Festival 2024 – репортаж

Последното издание на Mad Cool Festival в Мадрид се оказа сбъдната мечта за много любители на музиката. Съставът на четиридневният фестивал, който продължи от...

Последни публикации

Подобни статии

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here