Пет албума, които са елегантна “лебедова песен”

публикувано на

|

гледания

и

коментара

В бурния свят на музиката дори най-емблематичните изпълнители правят своя последен поклон. LOUD разглежда пет албума, които са трогателно сбогуване със сцената и свидетелство за непреходната сила на музиката и незаличимата следа, оставена от нейните създатели.

Nick Drake – Pink Moon:

Неустоимите мелодии и интроспективните текстове на Nick Drake продължават да завладяват слушателите дълго след преждевременната му смърт през 1974. Последният му албум “Pink Moon” (1972) е вдъхновен от упоритата борба на артиста с депресията. Въпреки тъмната мъгла, която покрива последните години от живота му, албумът блести с ефирна красота и залага на минималистично фолк звучене, което приканва слушателя в съкровения вътрешен свят на Nick.

Johnny Cash – American IV: The Man Comes Around:

Емблематичният баритонов глас на Johnny Cash продължава да отеква в коридорите на музикалната история. Неговото прочувствено сбогуване с живота в “American IV: The Man Comes Around” е колекция от кавъри, записана с помощта на Rick Rubin. Парчетата демонстрират мъдростта на годините му и дълбочината на таланта му – от завладяващата интерпретация на Depeche Mode-ското “Personal Jesus” до тържествената балада “Hurt”, която немалко медии наричат едно от най-въздействащите изпълнения на всички времена.

Nirvana – MTV Unplugged In New York:

“MTV Unplugged in New York” на Nirvana улавя суровата емоция и уязвимостта на група на ръба на разпада. Записан няколко месеца преди трагичната смърт на Kurt Cobain, записът е необичайна интерпретация на заданието “акустичен концерт”. Барабанистът Dave Grohl разказва: “Бяхме гледали други изпълнения от поредицата на MTV и повечето не ни харесаха, защото групите подхождат към тях като към обичайни рок концерти, но с акустични китари.” Лиричните версии на хитовете на Nirvana и вълнуващите кавъри на Meat Puppets и David Bowie оставят трайна следа върху наследството на гръндж легендите.

David Bowie – Blackstar:

Последният албум на David Bowie “Blackstar” е достойно сбогуване с една легендарна кариера. Изправяйки се безстрашно пред неизбежната си смърт, музикантът се затваря в студиото с Tony Visconti и двамата не спират да върти “To Pimp a Butterfly” на Kendrick Lamar по време на записите. Финалният резултат няма нищо общо с хип-хоп албума, но се вдъхновява от амбициозния му подход. С експерименталните си композиции “Blackstar” не се поддава на лесна категоризация и напомня постоянно, че Bowie винаги е бил няколко стъпки пред всички останали.

Leonard Cohen – You Want It Darker:

“You Want It Darker” на Leonard Cohen е трогателна медитация за живота, любовта и човешкото битие. Албумът е създаден през последните месеци от живота му и записан с помощта на сина му Adam Cohen. От възторжената заглавна песен до болезнено красивата “Treaty”, дрезгавия глас на Leonard прорязва мрака с надежда и чувство за приемане. А Adam разказва, че въпреки здравословното си състояние, баща му често се е изправял в пристъпи на радост пред тонколоните и е слушал песните отново и отново.

Сподели
Тагове

Препоръчваме:

Завръщането на електроклаша

Годината е 2024 и носталгията, която дефинира тенденциите в модата, музиката и културата като цяло, започна да ни връща в средата на 2000-те години....

Скенер: Sting

Скенер е рубриката, в която LOUD преобръща дискографията на култов артист или група с богата история. Резултатът е разбор на творчеството и спестено време...

Vampire Weekend – Only God Was Above Us

През последните 15 години Vampire Weekend изпробваха редица подходи и стилове, но в същността си оставаха разпознаваеми. Въпреки че артистичните експерименти понякога рискуват да...

Последни публикации

Подобни статии

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here