Скенер: USHER

публикувано на

|

гледания

и

коментара

Скенер е рубриката, в която LOUD преобръща дискографията на култов артист или група с богата история. Резултатът е разбор на творчеството и спестено време за вас, което бихте отделили за търсенето на най-якото и интересното за слушане.

Кой би повярвал през 1993 година, че начинаещото хлапе от 11-тата песен в саундтрака на “Poetic Justice” ще се превърне в един от най-успешните R&B артисти изобщо. Usher Raymond IV със сигурност опроверга всички скептици и в рамките на три десетилетия успя да достигне върха на класациите за сингли цели девет пъти, както и да продаде над 85 милиона записи в световен мащаб. Преди изпълнението ми на SuperBowl в началото на 2024 година и завръщането му с “COMING HOME” през февруари, отсяваме най-добрите му албуми.

Задължителният

Confessions (2004):

Обзалагам се, че 90% от читателите на този материал са очаквали да видят “Confessions” на върха. И в това няма нищо случайно. С помощта на Jermaine Dupri, Bryan-Michael Cox и Sean Garrett – USHER успява да създаде интимен проект, с лични текстове, разглеждащи теми като любовта и изневярата. “Confessions” променя R&B музиката завинаги, демонстрирайки еволюцията на USHER и експериментите му с крънк, поп и хип-хоп и поставя недостижим стандарт, който изпълнителят не успява да достигне никога повече.

Препоръчителните

8701 (2001):

“8701” бива създаден в разгара на връзката на USHER с Rozonda “Chilli” Thomas от TLC. Продуциран от Jermaine Dupri, B-Cox и The Neptunes във времената на артистичния им пик, третият албум на USHER демонстрира неговото вокално развитие и поставя обещаващо начало за R&B жанра в новото хилядолетие. Влиянието от Janet Jackson и най-вече албума ѝ “The Velvet Rope” си личи повече от всякога, но изпълнителят знае как да обогати композициите със собствения си почерк.

Here I Stand (2008):

След масовия успех на “Confessions” очакванията към “Here I Stand” са много високи. Албумът изненадва с по-зрял подход и сериозни песни за бащинството и личностното израстване. До голяма степен записът се възприема като отговор към критиките към връзката на USHER с модния стилист Tameka Foster. Първоначално част от феновете и критиците са скептични към смелия скок в adult contemporary посоката, но “Here I Stand” е един от най-балансираните и хомогенни албуми, които USHER е издавал.

Противоречивият

Usher (1994):

Едноименният дебютен албум на USHER често остава пренебрегнат заради различното си звучене. Записът излиза, когато той е едва на 15, а парчетата са композирани от легенди като DeVante Swing, Al B. Sure! и Faith Evans. Приносът на изпълнителя остава спорен и до ден днешен. И въпреки че остава засенчен от наследниците си, “Usher” предлага среднотемпово R&B, което не се запомня с нищо специално, но става за приятна фонова музика.

Незадоволителният

Raymond v. Raymond (2010):

Когато издава “Raymond v. Raymond” USHER звучи несигурен накъде да поеме – как да уважи емблематичното си минало, но и същевременно да отправи поглед към бъдещето. Така се ражда албум, в който радио хитове се редуват с посредствен пълнеж. Трудно е да си обясним как стойностна балада като “There Goes My Baby” си дели tracklist-а с плоския дует с Nicki Minaj “Lil Freak”. Въпреки че хората масово го смятат за разочарование, албумът печели две награди Grammy и то в категории, в които е номиниран страхотния “The ArchAndroid” на Janelle Monáe.

Избягвай!

Looking 4 Myself (2012):

“Looking 4 Myself” излиза по времето на новата вълна в R&B жанра, водена от артисти като Drake, The Weeknd и Frank Ocean. В този контекст експериментите на USHER с електронната денс музика звучат насилено, а 18-те песни се проточват значително по-дълго от необходимото. Европейските продуценти, заели се с модерното звучене на проекта са талантливи в сферата си, но музикалната формула в композициите на “Looking 4 Myself” звучи повече от предвидимо.

Останалите

“My Way” (1997) е сериозна крачка напред след неубедителния дебют и обещава светло бъдеще за USHER. “Hard II Love” (2016) e секси завръщане към класическото звучене на изпълнителя, освободено от очакванията да бъде актуално и модерно. “A” (2018) е съвместен мини-проект с продуцента Zaytoven, който залага на минималистични трап инструментали, които не си отиват с класическия R&B вайб на USHER.

Сподели
Тагове

Препоръчваме:

Албумите на 2023 година

Ако четеш това, поздравления! Ти оцеля поредната ужасна година от нашето съвремие! За твой късмет, музиката продължава да е насреща, да ни обединява и...

Allie X – Girl With No Face

Още от първите секунди на “Weird World” интересът ни е спечелен. В аранжимента, вдигащ завесите на новия албум на Allie X, отекват нюанси на...

Jennifer Lopez – This Is Me… Now

Дали първият албум на Jennifer Lopez от десет години насам “This Is Me… Now” ще ви бъде интересен, зависи от това колко сте инвестирани...

Последни публикации

Подобни статии

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here