Защо “ARTPOP” е най-смелият албум на Lady Gaga

0
30

Преди десетилетие бъдещето за Lady Gaga изглеждаше несигурно, след като четвъртия ѝ албум “ARTPOP” предизвика остри критики. Нестандартният албум, който често е обект на “artflop” шеги, не успя да достигне успеха на предшественика си “Born This Way”. Въпреки това, новаторският подход на “ARTPOP” към музиката, модата, технологиите и дигиталното изкуство често се пренебрегва. Докато празнуваме десетата годишнина от излизането на проекта, размишляваме защо той е най-смелата творба на Lady Gaga.

‘Music, not the bling’:

През 2013 година беше ясно, че рекордните продажби на “Born This Way” трудно ще бъдат достигнат повторно. Равнодушна пред пазарния натиск на музикалната индустрия, Lady Gaga замисля “ARTPOP” ерата с ясната мисия да приоритизира креативността. В интервю за SXSW тя сподели желанието си да се освободи от очакванията и нормите на индустрията. Нейната отдаденост към тази цел беше очевидна през целия промоционален период – от колаборацията ѝ с Marina Abramovic и безумните визии, с които излизаше от хотели, през дръзкото изпълнение на “Swine”, по време на което се превърна в “платно” за изкуството на повръщащата художничка Millie Brown, до противоречивото изпълнение на “Dope” на YouTube Music Awards.

Приветстването на хаоса:

През 2013 година много критици смятат, че звученето на “ARTPOP” е хаотично и объркващо, цитирайки autotune-натия смях върху уестърн китара в “Aura” и необичайния микс от рок, трап и електроника в “MANiCURE” и “Jewels N’ Drugs”. И ако в онзи момент това бягство от мейнстрийм поп формулата изглеждаше чуждо и незряло, то днес решението на Lady Gaga да постави на преден план свободата на изразяване изглежда като важна крачка в развитието ѝ, а редица представители на алтернативната поп сцена (Charli XCX, Slayyyter, Rina Sawayama) продължават да се вдъхновяват от “ARTPOP”.

Въвеждането на нова артистична концепция:

Разбира се,  Lady Gaga не е създател нито на арт поп жанра, нито на поп арт течението в изкуството, но през 2013 година тя определи албума като “a reverse Warholian experience”. С други думи певицата си постави за цел да направи обратното на Andy Warhol и да пренесе високото изкуство на поп сцената. По време на “ARTPOP” ерата Gaga използва визуални препратки към Jeff Koons, Sandro Botticelli, Pablo Picasso и Salvador Dali, Andrea Solario, Jean Auguste Dominique Ingres, Jacques-Louis David и още.

Коментар върху зависимостите на Lady Gaga:

“ARTPOP” открито адресира темата за наркотиците и алкохола. И докато песните “Mary Jane Holland” и “Jewels N’ Drugs” празнуват чувството на опиянение, пиано баладата “Dope” е отрезвяващ поглед върху борбите със зависимостта. По време на концерта за премиерата на албума Lady Gaga призна, че доброто изкуство не изисква употребата на вещества и положи клетва зад думите си. Това публично изявление отбеляза повратна точка в нейното личностно развитие.

Коментар върху темата за сексуалното насилие:

“ARTPOP” излиза на бял свят преди #MeToo движението да хвърли светлина върху широко разпространения проблем със сексуалното насилие. Lady Gaga, обаче, не се страхуваше да разкрие личната си история. Денс парчето “Swine” загатна подробности от нея и облече суровите емоции в агресивни електроники. Смелостта на звездата да засегне тази чувствителна тема, години преди тя да се превърне в нещо масово, демонстрира безапелационния подход, който тя има тогава.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here