Защо “ARTPOP” е най-смелият албум на Lady Gaga

публикувано на

|

гледания

и

коментара

Преди десетилетие бъдещето за Lady Gaga изглеждаше несигурно, след като четвъртия ѝ албум “ARTPOP” предизвика остри критики. Нестандартният албум, който често е обект на “artflop” шеги, не успя да достигне успеха на предшественика си “Born This Way”. Въпреки това, новаторският подход на “ARTPOP” към музиката, модата, технологиите и дигиталното изкуство често се пренебрегва. Докато празнуваме десетата годишнина от излизането на проекта, размишляваме защо той е най-смелата творба на Lady Gaga.

‘Music, not the bling’:

През 2013 година беше ясно, че рекордните продажби на “Born This Way” трудно ще бъдат достигнат повторно. Равнодушна пред пазарния натиск на музикалната индустрия, Lady Gaga замисля “ARTPOP” ерата с ясната мисия да приоритизира креативността. В интервю за SXSW тя сподели желанието си да се освободи от очакванията и нормите на индустрията. Нейната отдаденост към тази цел беше очевидна през целия промоционален период – от колаборацията ѝ с Marina Abramovic и безумните визии, с които излизаше от хотели, през дръзкото изпълнение на “Swine”, по време на което се превърна в “платно” за изкуството на повръщащата художничка Millie Brown, до противоречивото изпълнение на “Dope” на YouTube Music Awards.

Приветстването на хаоса:

През 2013 година много критици смятат, че звученето на “ARTPOP” е хаотично и объркващо, цитирайки autotune-натия смях върху уестърн китара в “Aura” и необичайния микс от рок, трап и електроника в “MANiCURE” и “Jewels N’ Drugs”. И ако в онзи момент това бягство от мейнстрийм поп формулата изглеждаше чуждо и незряло, то днес решението на Lady Gaga да постави на преден план свободата на изразяване изглежда като важна крачка в развитието ѝ, а редица представители на алтернативната поп сцена (Charli XCX, Slayyyter, Rina Sawayama) продължават да се вдъхновяват от “ARTPOP”.

Въвеждането на нова артистична концепция:

Разбира се,  Lady Gaga не е създател нито на арт поп жанра, нито на поп арт течението в изкуството, но през 2013 година тя определи албума като “a reverse Warholian experience”. С други думи певицата си постави за цел да направи обратното на Andy Warhol и да пренесе високото изкуство на поп сцената. По време на “ARTPOP” ерата Gaga използва визуални препратки към Jeff Koons, Sandro Botticelli, Pablo Picasso и Salvador Dali, Andrea Solario, Jean Auguste Dominique Ingres, Jacques-Louis David и още.

Коментар върху зависимостите на Lady Gaga:

“ARTPOP” открито адресира темата за наркотиците и алкохола. И докато песните “Mary Jane Holland” и “Jewels N’ Drugs” празнуват чувството на опиянение, пиано баладата “Dope” е отрезвяващ поглед върху борбите със зависимостта. По време на концерта за премиерата на албума Lady Gaga призна, че доброто изкуство не изисква употребата на вещества и положи клетва зад думите си. Това публично изявление отбеляза повратна точка в нейното личностно развитие.

Коментар върху темата за сексуалното насилие:

“ARTPOP” излиза на бял свят преди #MeToo движението да хвърли светлина върху широко разпространения проблем със сексуалното насилие. Lady Gaga, обаче, не се страхуваше да разкрие личната си история. Денс парчето “Swine” загатна подробности от нея и облече суровите емоции в агресивни електроники. Смелостта на звездата да засегне тази чувствителна тема, години преди тя да се превърне в нещо масово, демонстрира безапелационния подход, който тя има тогава.

Сподели
Тагове

Препоръчваме:

Sia – Reasonable Woman

Кариерата на Sia започна преди повече от две десетилетия под звуците на acid jazz и downtempo електроника. В един момент, обаче, почти случаен обрат...

ZAYN – ROOM UNDER THE STAIRS

Кънтри и фолк едва ли са първите жанрове, които ви идват на ум, когато си помислите за ZAYN, но тяхното влияние е безспорно в...

Албумите на 2021 година

2021 година беше паметна. Докато изживявахме загубата на света такъв, какъвто го познаваме, изкуството ни даде възможност да забавим темпото, да се обърнем към...

Последни публикации

Подобни статии

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here